Τι σημαίνει διαδικασία αξιολόγησης και γιατί να την κάνει το παιδί μου;

Τι σημαίνει αξιολόγηση Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας; Ποια διαδικασία ακολουθείται και γιατί να υποβάλλω το παιδί μου σε αυτήν;; Μήπως είναι πολύ μικρό ακόμα;; Κάποιες πολύ συχνές απορίες των γονέων αλλά και των νηπιαγωγών.

 

✓Αρχικά να πούμε πως ένας Εργοθεραπευτής/τρία μπορεί να παρατηρήσει και να αξιολογήσει ένα μωρό από τους 12 κιόλας μήνες της ζωής του, ενώ αντίστοιχα ένας Λογοθεραπευτής/τρία από τους 18 με 24 μήνες. Σαφώς υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου οι δυσκολίες είναι τόσο έντονες και είναι εμφανής από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός μωρού.

 

✓Δεύτερον, τόσο η αξιολόγηση Εργοθεραπείας όσο και η αξιολόγηση Λογοθεραπείας, αποτελούνται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

1) Λήψη ιστορικού από τους γονείς ή φροντιστές του παιδιού, σχετικά με την περίοδο της εγκυμοσύνης, τη μεταγεννετική περίοδο, την πρώτη βρεφική περιόδο, τη σχέση των μελών της οικογένειας, το ιατρικό ιστορικό του παιδιού κ.α.
2) Κλινική παρατήρηση του παιδιού από τον θεραπευτή και χρήση σταθμισμένων ή μη αξιολογητικών εργαλείων. Τί σημαίνει αυτό πιο απλά,; Το κάθε παιδάκι, ανάλογα με το ηλιακό του ορόσημο, καλείται να μπορεί να φέρει εις πέρας συγκεκριμένες δραστηριότητες και απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Ρόλος λοιπόν τον θεραπευτών, είναι να αξιολογήσουν και να κρίνουν αν είναι εν τέλη ικανό το κάθε παιδάκι να εκτελέσει τα παραπάνω. Συνήθως η διαδικασία αξιολόγησης μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 συναντήσεις, ανάλογα με το δυναμικό του κάθε παιδιού.
3) Ενημέρωση των γονέων για τα ευρήματα της αξιολόγησης, για τις τυχόν δυσκολίες που εντοπίστηκαν και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν ( π.χ παραπομπή για διάγνωση ή σε άλλους ειδικούς επιστήμονες, συχνότητα συνεδριών, κόστος θεραπειών και τυχόν άλλες απορίες που μπορεί να προκύψουν).

 

Τέλος, όσον αφορά το συχνό ερώτημα των γονέων, “γιατί να κάνει το δικό μου παιδί αξιολόγηση, είναι μικρό ακόμα”, η απάντηση είναι πολύ σαφής. Οι θεραπευτές είναι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι γνωρίζουν τη φυσική τυπική ανάπτυξη των παιδιών και μπορούν να καθοδηγήσουν τους γονείς σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών τους.

 

Η ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ , ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΧΕΙ!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *